Prikkelverwerking
Kinderen met spraak/taalproblemen hebben soms ook moeite met het verwerken van bepaalde prikkels. Dit zijn de meest voorkomende moeilijkheden die ik als peuterlogopedist voorbij zie komen:
Problemen met smaak, geur en gevoel in de mond
Het kan voorkomen dat iemand een voorkeur heeft voor voedsel met een bepaalde smaak, temperatuur of structuur, of dit weigert te eten . Denk hierbij aan een voorkeur voor heel pittig eten of juist flauw eten. Daarnaast kunnen bepaalde geuren als vervelend worden ervaren of er kan een grote behoefte zijn om juist aan allerlei voorwerpen te ruiken. Bij kinderen of volwassenen zou je ook kunnen zien dat ze kauwen op of likken aan niet-eetbare voorwerpen.
Problemen met gehoor
Negatief reageren op onverwachte of harde geluiden, zelf veel geluid maken of niet lijken te horen wat er gezegd wordt kan hier bij passen. Het snel afgeleid worden door geluiden of moeite hebben om je te concentreren als er geluiden op de achtergrond zijn kunnen ook kenmerken zijn van problemen met de verwerking van gehoorprikkels.
Problemen met tast/aanraking
Het komt voor dat iemand vieze handen of gezicht vervelend vindt of aan de andere kant dit juist niet opmerkt. Soms ervaart iemand labels in kleding vervelend en schrikt iemand extreem van (onverwachte) aanrakingen. Er kan een hoge pijngrens zijn of bijvoorbeeld een ongebruikelijke behoefte om voorwerpen of personen aan te raken
Wil je weten of je kind (tussen 3 en 10 jaar) prikkelverwerkingsproblemen heeft? En wat je hieraan kunt doen? Bestel dan het pakket prikkelverwerking in de webshop. Ik heb de vragenlijst gedigitaliseerd en ik heb mooie tips en overzichten voor je om met de prikkelverwerking van je kind aan de slag te gaan, zodat je kind meer in evenwicht komt en minder snel overprikkeld of onderprikkeld wordt. Het eten en slapen houdt hier meestal direct verband mee.



Duidelijkheid en tips over prikkelverwerking
Duidelijkheid en tips over prikkelverwerking
Zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van prikkelverwerking bij kinderen? En wil je graag met een online vragenlijst te weten komen of je kind nu wel of geen prikkelverwerkingsproblemen heeft? En zo ja, op welke gebieden? En meteen tips krijgen voor die gebieden?
Voordelen
- weten of je kind prikkelverwerkingsproblemen heeft
- genormeerde vragenlijst in het Nederlands (SP verkorte oudervragenlijst) digitaal in te vullen
- weten welke zintuigen van je kind nog moeite hebben om prikkels te verwerken (tast, gehoor, zien, lichaamsgevoel, evenwicht, beweging)
Inclusief
- tips om de prikkelverwerking van je kind te stimuleren van mij als SI-therapeut/logopedist (zie www.nssi.nl op de therapeutenlijst)
- tips voor passende materialen om je kind thuis te helpen met prikkelverwerking